Ενίσχυση των διαστημικών γνώσεων και δεξιοτήτων των νέων

 

 

CanSat in Greece 2018: Πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής για μαθητές και φοιτητές

 

 

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής μαθητικών και φοιτητικών ομάδων για το διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece 2018". Είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός που αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε ένα δορυφόρο. 

Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού "CanSats in Europe", ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές λυκείου. Φέτος, για πρώτη χρονιά, ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Οι ομάδες αποτελούνται από τέσσερα έως έξι μέλη και καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή και, στη συνέχεια, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτελέσει αυτήν την αποστολή. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή του με τη βοήθεια αλεξίπτωτου εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα.Διοργανωτής του εθνικού διαγωνισμού "CanSat in Greece" είναι η SPIN-Space Innovation, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι διοργάνωσαν τον πρώτο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece". 

Στόχος της SPIN είναι η έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στη χώρα μας, σχετικών με τη διαστημική, την πυραυλική και τη ρομποτική. Σε αυτό το πλαίσιο, η SPIN αποδίδει μεγάλη σημασία στη δημιουργία δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση των διαστημικών γνώσεων και δεξιοτήτων των νέων.

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός "CanSats in Europe" διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Από τότε έχουν λάβει χώρα επτά ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και 2014.

Οι ελληνικές ομάδες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

2010: Icaromenippus - 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
2012: Ιcaromenippus 3D - 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης (2η θέση)
2014: Aristarchus - 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης (2η θέση)
2014: ViannoSat - Γενικό Λύκειο Βιάννου
2015: G-Rosseta - ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων
2016: DIASat - Γενικό Λύκειο Γαζίου
2017: CAN.I.S. - 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών-Μαράσλειο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό και την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής, στην ιστοσελίδα https://cansat.gr/

 

ΠΗΓΗ: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ