nikola tesla engineer scientist wrong thumb

 

Ωστόσο, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Tesla πήρε μερικές φορές αντι-επιστημονικές καθώς και αντι-μαθηματικές θέσεις. Πολλές από τις απόψεις του για τον κόσμο ήταν ιδιαίτερα ψευδοεπιστημονικές. Έτσι, σε αυτήν την ανάρτηση, ας δούμε τις οκτώ φορές που ο Nikola Tesla έκανε λάθος.

1. Για τα ηλεκτρόνια

Ο Τέσλα δεν συμφώνησε με τη θεωρία των ατόμων που αποτελούνται από μικρότερα υποατομικά σωματίδια. Σκέφτηκε ότι δεν υπήρχε ηλεκτρόνιο που να δημιουργεί ηλεκτρικό φορτίο και ότι δεν είχε καμία σχέση με τον ηλεκτρισμό.

Ωστόσο, όχι μόνο το ηλεκτρόνιο ανακαλύφθηκε, αλλά και οι ιδιότητες και τα αποτελέσματά του μετρήθηκαν από τον φυσικό J.J. Thomson στις αρχές του εικοστού αιώνα. Χωρίς ηλεκτρόνια, τεχνολογίες όπως η τηλεόραση δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν.

2. Για τη σχετικότητα

Σύμφωνα με τον Νίκολα Τέσλα, η θεωρία γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν το 1915 ήταν λάθος. Σχολίασε το 1932: «Πιστεύω ότι ο χώρος δεν μπορεί να κυρτωθεί, για τον απλό λόγο ότι δεν μπορεί να έχει ιδιότητες. Θα μπορούσε επίσης να ειπωθεί ότι ο Θεός έχει ιδιότητες. Αλλά δεν έχει”

Το 1935, ο Tesla είπε στους The New York Times: «Το έργο της σχετικότητας του Αϊνστάιν είναι ένα υπέροχο μαθηματικό ένδυμα που συναρπάζει, θαμπώνει και κάνει τους ανθρώπους τυφλούς στα υποκείμενα λάθη. Η θεωρία είναι σαν ένας ζητιάνος ντυμένος με μωβ που οι αδαείς άνθρωποι παίρνουν για έναν βασιλιά.»

Το 2004, ο δορυφόρος Gravity Probe-b ξεκίνησε για τη μέτρηση της καμπυλότητας που οφείλεται στη Γη. Τα δεδομένα της αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και επιβεβαίωσε πράγματι τη θεωρία του Αϊνστάιν σε υψηλό βαθμό ακρίβειας το 2011.

Επιπλέον, χωρίς σχετικότητα, το GPS θα είχε αποτύχει στις λειτουργίες πλοήγησης και οι χάρτες Google δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για να εντοπίσουν την ακρίβεια.

3. Σχετικά με τα μαθηματικά

Ο Νίκολα Τέσλα δεν είχε ισχυρή επιρροή πάνω στα προχωρημένα μαθηματικά. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που είπε το 1934: «Οι σημερινοί επιστήμονες αντικατέστησαν τα πειράματα με τα μαθηματικά, και ανακαλύπτουν συνεχώς εξισώσεις και τελικά χτίζουν μια δομή που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.»

Αυτό δεν ισχύει καθόλου – τα μαθηματικά και τα πειράματα είναι και τα δύο θεμελιώδη για την επιστημονική πρόοδο. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές μόνο τα μαθηματικά οδήγησαν σε ένα νέο είδος ανακάλυψης.

Για παράδειγμα: Ο Dirac προσπαθούσε να ενοποιήσει τη σχετικότητα με την κβαντική μηχανική και κατέληξε να προβλέψει την ύπαρξη της αντιύλης .

Ακόμα και ο Galileo Galilei του δέκατου έκτου αιώνα έδινε μεγάλη σημασία για τα μαθηματικά, όταν είπε: Η φιλοσοφία γράφεται στη μαθηματική γλώσσα. χωρίς αυτή περιπλανιέται μάταια μέσα σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο.

4. Σχετικά με την ατομική ενέργεια

Ο Tesla είπε στους The New York Times το 1931: «Η ιδέα της ατομικής ενέργειας είναι ψευδαίσθηση. Της έχω εναντιωθεί επί είκοσι πέντε χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι είναι πραγματοποιήσιμη.»

Διότι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν εμπιστεύθηκε τη θεωρία των υποατομικών σωματιδίων. Έτσι, σύμφωνα με τον Tesla, τα άτομα ήταν αμετάβλητα – που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να διαχωριστούν ή να αλλάξουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Τέσλα το 1943, όχι μόνο η ανθρωπότητα διαχώρισε το άτομο, το χρησιμοποίησαν επίσης για να τερματίσουν τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλο που αυτή ξεκίνησε έναν αγώνα εναντίον των πυρηνικών όπλων και μια έκκληση για αφοπλισμό – αυτό είναι μια άλλη ιστορία από μόνη της.

Σήμερα, η ατομική ενέργεια είναι πηγή ενέργειας – όπως προβλέπει η φυσική της Lise Meitner – η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, οι επιστήμονες εργάζονται επίσης με ένα πρότζεκτ σύντηξης μεγάλης κλίμακας που ονομάζεται ITER για μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

5. Για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Ο Γερμανός φυσικός Henrich Hertz απέδειξε την ακρίβεια των εξισώσεων του Maxwell όταν δημιούργησε με επιτυχία ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο εργαστήριο.

Επειδή ο Tesla δεν είχε το μαθηματικό πλεονέκτημα, βασίστηκε πλήρως στα πειράματα. Αν και τα δικά του πειράματα τον οδήγησαν να πιστεύει εσφαλμένα ότι ο Χερτζ και ο Μάξγουελ έκαναν λάθος.

Σε μια διάλεξη του 1891 , ο Tesla εξέφρασε ανοιχτά τις διαφωνίες του με τον Hertz – ο οποίος ήταν ούτως ή άλλως σωστός.

Όμως τα επόμενα χρόνια, συλλέχθηκαν πολλές πρωτοποριακές αποδείξεις υπέρ του ηλεκτρομαγνητισμού του Maxwell.

Το 1898, ο ίδιος ο Tesla ανέπτυξε ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος με βάση τα ραδιο-κύματα, αλλά μέχρι το 1919 δεν πίστευε στην ύπαρξη των κυμάτων EM και στις θεωρίες που ανέπτυξαν οι Maxwell και Hertz.

6. Για το ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα

Ο Τέσλα ήταν ένας μεγάλος οραματιστής αλλά το όραμά του δεν ήταν πάντα πρακτικό για όλους. Αφού τελειοποίησε εναλλακτικές τρέχουσες τεχνολογίες , ήθελε να κάνει μια νέα επαναστατική αλλαγή – καθιστώντας τα καλώδια άχρηστα.

Έτσι, το 1901-1902, έχτισε τον Πύργο του Wardenclyffe, την προσπάθειά του να μεταφέρει ηλεκτρισμό μέσω του εδάφους. Νωρίτερα πίστευε ότι μπορούσε να το κάνει μέσω του αέρα, αλλά αργότερα το βρήκε ανέφικτο.

Ο Τέσλα υποσχέθηκε ότι ο χρηματοδότης του JP Morgan θα είχε 100 φορές απόδοση στην αρχική του επένδυση. Ωστόσο, οι μηχανικοί επεσήμαναν ότι τα ρεύματα που εγχέονται στο έδαφος θα εξαπλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, και γρήγορα γίνονται διαχέονται παντού οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης, περίπου την ίδια στιγμή, ο Guglielmo Marconi, που σε αντίθεση με τον Tesla, πίστευε και συνεργάστηκε με τα EM κύματα, είχε μεταδώσει με επιτυχία τον κώδικα Μορς για το γράμμα S στον Ατλαντικό.

Ο Tesla ήθελε να μεταφέρει ηλεκτρισμό ασύρματα – πρακτικά, ακόμη και τώρα είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Ο Marconi, από την άλλη πλευρά, ενδιαφερόταν για την ασύρματη μετάδοση πληροφοριών.

Εκτός από τα μηχανικά και οικονομικά προβλήματα, δεν ελήφθησαν υπόψη οι κίνδυνοι της ασύρματης ηλεκτρικής ενέργειας για την κοντινή ​​φύση. Έτσι, το έργο Wardenclyffe Tower έπρεπε να εγκαταλειφθεί.

7. Για την επιστήμη

Παρόλο που ο Tesla ήταν ένας λαμπρός μηχανικός και πειραματιστής, μερικές φορές είχε ψευδοεπιστημονικές ιδέες, που δεν είχαν καμία βάση στην πραγματικότητα και δεν είχε πειραματικά δεδομένα – μια ποιότητα που σεβόταν.

Για παράδειγμα, είπε κάποτε: Μια μόνο ακτίνα φωτός από ένα μακρινό αστέρι που πέφτει πάνω στο μάτι ενός τυράννου σε περασμένους χρόνους μπορεί να έχει αλλάξει την πορεία της ζωής του, μπορεί να έχει αλλάξει το πεπρωμένο των εθνών, μπορεί να έχει μεταμορφώσει την επιφάνεια του πλανήτη, τόσο περίπλοκη, τόσο αδιανόητα περίπλοκη είναι οι διαδικασίες στη Φύση.

Αυτή η σκέψη, αν και ποιητικά όμορφη, δεν έχει θέση σε επιστημονικό εργαστήριο – δεν λειτουργεί έτσι. Επειδή τα μακρινά αστέρια και οι πλανήτες και οι κινήσεις τους δεν έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στη Γη. Είναι άσκοπο και μη επιστημονικό.

8. Σχετικά με τη ραδιενέργεια

Το 1903, οι Marie Curie , Pierre Curie και Henri Becquerel κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ στη φυσική για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας.

Ωστόσο, ο Τέσλα δεν ήταν πεπεισμένος αφού δεν πίστευε ότι το άτομο ήταν διαιρετό και ότι είχε εσωτερικές δυνάμεις και υποατομικά σωματίδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαινόμενα ραδιενέργειας δεν ήταν αποτέλεσμα δυνάμεων μέσα στη ραδιενεργή ουσία αλλά από τις ακτίνες που εκπέμπει ο Ήλιος.

Είπε λοιπόν στους The New York Times το 1931: Εάν το ράδιο μπορούσε να ελεγχθεί με αποτελεσματικό τρόπο με αυτή την ακτίνα, θα σταματούσε να είναι ραδιενεργό.

Ανακεφαλαίωση

Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ιδιοφυής εφευρέτης και εξερευνητής του οποίου το έργο έφερε την ηλεκτρική επανάσταση που μεταμόρφωσε την καθημερινή ζωή. Ο Αϊνστάιν έγραψε στον Τέσλα: Ως εξέχων πρωτοπόρος στον τομέα των ρευμάτων υψηλής συχνότητας … Σας συγχαίρω για τις μεγάλες επιτυχίες του έργου της ζωής σας.

Αλλά την ίδια στιγμή ο Νίκολα Τέσλα ήταν επίσης άνθρωπος – ζήλια, άρνηση και απογοήτευση, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην επαγγελματική του ζωή.

Η απογοήτευσή του με τα προχωρημένα μαθηματικά τον οδήγησε να καταλήξει λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι οι εξισώσεις και η σχετικότητα του Maxwell ήταν λάθος.

Η άρνησή του για τη σύγχρονη επιστήμη τον άφησε πάρα πολύ πίσω από τους συγχρόνους του – Marconi, Braun, Bose – στην ικανότητά του να συνεισφέρει στην ασύρματη επικοινωνία.

Σίγουρα, ο Tesla πέτυχε αυτό που οι άλλοι μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν. Αλλά το θέμα είναι, να μην βάλουμε τον Tesla σε βάθρο, ή να χτίσουμε θεωρίες συνωμοσίας υπέρ του, όπως θα ήθελαν να κάνουν πολλοί οπαδοί. Δεν δικαιολογεί τη λαμπρότητα του Tesla.

 

ΠΗΓΗ: https://physics4u.wordpress.com/2021/07/08/8-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bf-nikola-tesla-%ce%ad%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82/