Στο πλαίσιο του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής
25 - 28 Απριλίου 2017

Οργάνωση
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
Σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ

 

Χωρίς ακτινογραφία

 

Θεσσαλονίκη: Μαθητής δημιούργησε συσκευή για κατ'οίκον μέτρηση της σκολίωσης

 

Την κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας επιτρέπει μια συσκευή που δημιούργησε ο μαθητής της Α' Λυκείου του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκατζώνης. Η συσκευή, που φέρει την ονομασία κηδεmanager version2, σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά σε ασθενείς και εφόσον τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή υπάρχει η σκέψη να κυκλοφορήσει στο εμπόριο

Αφορμή για τη δημιουργία της αποτέλεσε η σκολίωση του ίδιου του Κωνσταντίνου Γκατζώνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κηδεmanager version2, το οποίο θα παρουσιάσει στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ΝΟΗΣΙΣ), από 25-28 Απριλίου.

ΕΡ: Τι ακριβώς είναι το κηδεmanager και πώς λειτουργεί;
ΑΠ: Το κηδεmanager v2 είναι μία συσκευή που επιτρέπει την κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης ενός ατόμου χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας. Η συσκευή λειτουργεί ως εξής: αφού ένας γιατρός ανιχνεύσει την ύπαρξη σκολίωσης υποδεικνύει τους σπονδύλους πάνω στους οποίους πρέπει να τοποθετηθεί η συσκευή και ένα άλλο άτομο τοποθετεί τα τρία μέρη της συσκευής πάνω τους. Μία σκολίωση έχει δύο τιμές, οι οποίες πρέπει να μετρηθούν. Την κλίση (την καμπύλη που σχηματίζουν οι σπόνδυλοι) και τη στρέψη (τη στροφή που σχηματίζει ο πιο απομακρυσμένος σπόνδυλος από την ευθεία της σπονδυλικής στήλης γύρω από τον άξονά του). Η συσκευή χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες για να υπολογίσει τη στρέψη και την κλίση της σκολίωσης. Αποτελείται από τρία μέρη. Ένα όπου βρίσκεται ο επεξεργαστής, ένα που περιέχει τον αισθητήρα που μετράει τη στρέψη και ένα που στηρίζει τον σωλήνα που περιέχει τον αισθητήρα κλίσης. Αυτοί είναι συνδεδεμένοι σε έναν μικροεπεξεργαστή, ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού διαβάζει τις τιμές τους και αφού τις μετατρέψει σε μοίρες τις καταγράφει σε ένα αρχείο κειμένου, που αποθηκεύεται σε μια micro sd κάρτα, που ο χρήστης τοποθετεί στην συσκευή. Η συσκευή δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να έχει μια συνεχή παρακολούθησηΕΡ: Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
ΑΠ: Πριν από περίπου έναν χρόνο ανακάλυψα πως είχα σκολίωση. Εν τω μεταξύ ασχολούμουν με τη ρομποτική για περίπου 5 χρόνια. Μια μέρα, ο πατέρας μου μού πρότεινε να κάνω κάτι με θέμα τη σκολίωση. Η ιδέα μου άρεσε πάρα πολύ διότι δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να ενώνει την τεχνολογία με τη σκολίωση, που να είναι εύκολα προσβάσιμο οικονομικά (σημαντικός παράγοντας για την εποχή μας). Όσον αφορά τις γνώσεις που χρειάζονται, πέρα από γνώσεις προγραμματισμού και κατασκευής κυκλωμάτων χρειάζονται και κάποιες βασικές γνώσεις για το πώς γίνεται μια μέτρηση σκολίωσης σε μία ακτινογραφία καθώς και κάποιες βασικές γνώσεις της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης. Εδώ έρχεται στο project για βοήθεια ο διευθυντής του κέντρου Scoliosis SBPRS, Νίκος Τουρναβίτης, ο οποίος αφιέρωσε πολύ από τον χρόνο του για να μού αναλύσει αυτές τις πληροφορίες.

ΕΡ: Γιατί version2; Είχε προηγηθεί κάποια άλλη εκδοχή και αυτή είναι κάποια νεότερη;
ΑΠ: Στο περσινό μαθητικό συνέδριο παρουσιάσαμε το κηδεmanager v1, το οποίο μετρούσε τον χρόνο για τον οποίο φορούσε ο ασθενής τον κηδεμόνα του (ένα όργανο που χρησιμοποιείται για να σταματήσει η εξέλιξη της σκολίωσης). Φέτος άλλαξα πλήρως τον σκοπό της συσκευής στο να μετράει την ίδια την σκολίωση δίχως τη χρήση ακτινογραφιών, οι οποίες εκθέτουν το σώμα σε ακτινοβολία.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προσδοκίες σου; Θα ήθελες να κυκλοφορήσει στην αγορά το version2;
ΑΠ: Ξεκίνησα να σκέφτομαι την υλοποίηση αυτής της δεύτερης έκδοσης από τον Ιούνιο το 2016, αλλά η ουσιαστική υλοποίηση του πρότζεκτ έγινε τον τελευταίο μήνα. Θεωρώ πως είναι μία έξυπνη ιδέα, αλλά δεν ξέρω μέχρι πού θα φτάσει. Σύντομα, μέσω του κέντρου Scoliosis, θα την εφαρμόσουμε πρακτικά σε ασθενείς και αν πάρω τα αποτελέσματα που περιμένω θα προχωρήσουμε στην κατ' οίκον δοκιμή. Μετά από μερικούς μήνες και αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή θα σκεφτούμε την παραγωγή του, με σκοπό την πώληση. Αν σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας παρουσιαστούν προβλήματα θα γίνουν βελτιώσεις είτε στον κώδικα, είτε στο ίδιο το μηχάνημα.

ΕΡ: Ποιο είναι το κόστος της συσκευής;
ΑΠ: Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ήταν 200 ευρώ, τα οποία ήταν μια ευγενική χορηγία του κυρίου Νίκου Τουρναβίτη. Το ποσό όμως είναι τόσο υψηλό γιατί αγοράστηκαν παραπάνω υλικά για την περίπτωση ατυχημάτων. Η τιμή του στην περίπτωση που γίνει προϊόν είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή.

ΕΡ: Θα συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτόν τον τομέα μελλοντικά; Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;
ΑΠ: Σκοπεύω να ασχοληθώ με τη ρομποτική και τον προγραμματισμό επαγγελματικά στο μέλλον. Δεν θα ήθελα να περιορίσω την δράση μου στον τομέα της ιατρικής. Θα μου άρεσε να βρω λύσεις για όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα μπορώ. Όσον αφορά τα όνειρα μου, θα ήθελα να σπουδάσω σε σπουδές σχετικές με το ενδιαφέρον μου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, αλλά θα προσπαθήσω με όλη μου τη δύναμη και θα δω πού θα φτάσω. Το βλέπω πιο πολύ σαν πρόκληση παρά σαν απλό στόχο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ - 23/4/17